tiistai 13. tammikuuta 2015

Ulkoasulla on väliä



Vinkkejä miten luoda simppelin kaunis ja käyttäjäystävällinen ulkoasu roolipelin kotisivuille.

Ulkoasun luominen

Värit
• Älä käytä kirkkaita värejä taustassa. Taustan on hyvä olla hillitty, ettei se vie liikaa huomiota eikä varsinkaan aiheuta särkyä silmille.
• Käytä yhteensopivia värejä ja kehittele värimaailma. Älä sekoita tummanpunaista neonsiniseen, keltaiseen ja mustaan. Värioksennuksen seasta on vaikea lukea mitään ja silmät kiittävät, kun värimaailma on yhtenäinen ja hillitty.
• Tumma tausta ja vaalea teksti rasittavat silmiä enemmän kuin vaalea tausta ja tumma teksti. Ensimmäisenä mainittu voi aiheuttaa päänsärkyä toisilla. Muista, ettei tarkoitus ole ajaa lukijoita pois.
• Jos tekstin seassa on linkkejä, väritä ne eri värillä kuin teksti tai käytä alleviivausta. Jos käytät alleviivausta, käytä sitä vain linkeissä.
• Mieti millaisen kuvan haluat luoda sivuista. Värit vaikuttavat psykologisesti ja esimerkiksi punainen kuvaa monille vihaa, rakkautta tai intohimoa. Musta sen sijaan pimeyttä, ahdistusta ja salaperäisyyttä. Värien vaikutus voi olla henkilökohtaista.

Tekstit
Muista hyvä fonttikoko. Liian pientä tekstiä on turhauttavaa lukea ja liian suuri vie turhaa tilaa.
Käytä selkeää fonttityyliä. Otsikot voivat olla kaunolla, mutta muun tekstin on hyvä olla tekstausta ja jokin perusfonteista, esim. arial, times new roman ja niin edelleen. Kaunoa voi olla vaikea lukea ja tekstaustyyli on kauniin yksinkertaista.
Jaa pitkä teksti kappalejakoihin. Tekstin ei silloin tarvitse olla pötköä vaan aihe voi vaihtua hieman, jos se edelleen kuuluu saman otsikon alle.
• Suurenna otsikoita ja tiivistä niihin tekstin asia. Pelijuonen otsikkona voi käyttää esimerkiksi sanontaa, mikä houkuttelee lukemaan ja saattaa lukijan juonen tunnelmiin. ("olipa kerran pieni kuningaskunta...") Sen sijaan jos tekstissä puhutaan ympäristöstä, on yksinkertaisin otsikko "Roolipelin ympäristö". Jos ohjeisiin laittaa epäselvän otsikon, on pelaajien vaikea palata lukemaan niitä. Juonta ei yleensä tarvitse lukea kuin liittymisen yhteydessä.
• Jos käytät linkeissä alleviivausta, älä alleviivaa muita kohtia.
• Älä käytä liikaa lihavointia, kursivointia, yliviivausta tai alleviivausta (ellet käytä linkeissä). Korosta vain tärkeät asiat. Jos korostettua "tärkeää" tekstiä on paljon, pelaaja ei välttämättä huomioi korostusta tärkeänä.

Kuvat
• Asettele kuvat sopimaan tekstiin. Joko tekstin oikealle tai vasemmalle puolelle.
Pienennä kuvat hyvään kokoon. On surullista jos kuva on niin pieni ettei siitä näe yksityiskohtia, mutta liian suuri kuva voi säikäyttää ja sotkea sivua.
Huomioi kuvan aihe. Sivuilla, minne kuka tahansa voi eksyä, ei varmasti ole parasta näyttää K18 materiaalia vaikka etusivulla olisi varoitus.
• Piirrokset ovat huomattavasti mielenkiintoisempia kun hahmon takana on roolipelin maailmaan sopivaa luontoa. Jos kuvan on tarkoitus esitellä tietty esine, älä käytä taustaa.
• Kuvien tasolla ei loppujen lopuksi ole juuri merkitystä. Jos kuva on luotu ajatuksella ja aseteltu oikeaan kohtaan, se on kaunis.

Asettelu
• Luo selkeä asettelu mitä käytät jokaisella sivulla. Jätä kappaleiden, kuvien ja palkkien väliin sopivasti tilaan. Muuten sivuista voi tulla ahtaan oloiset.
• Jos sivullasi on paljon linkkejä, käytä javascriptillä koodattavaa alavalikkoa. (dropdown menu) Tavallisessa vaakavalikossa ei ole hyvä olla liikaa linkkejä.
• Otsikkobannerin paras paikka on yläreunassa.

Miten tekstit tulee kirjoittaa?

• Käytä aina selkeää kirjakieltä ja oikeinkirjoitusta. Kirjakieli antaa roolipelistä ja sen ylläpidosta asiallisemman kuvan.
• Pysy aiheessa, äläkä venytä tekstiä. Jätä turhat pikkuseikat pois. Mitä pidempää teksti on, sitä raskaampi sitä on aloittaa lukea.
• Käytä yksinkertaisia ilmaisuja, äläkä tee tekstistä vaikeampaa hienoilla sanoilla. Lukeminen on hankalaa sanoihin takertumisen vuoksi ja etenkin henkilöille joilla on vaikeuksia lukemisen kanssa, teksti voi olla vaikeaa. Vaikka roolipelaaminen onkin lukemista ja kirjoittamista, eivät kaikki roolipelaajat ole nopeita tai näppäriä lukijoita. (tai kirjoittajia)
• Lue teksti aina pariin kertaan läpi. Korjaa mahdolliset virheet ja viimeistele se. Hyvä tapa on antaa kaverin lukea teksti, sillä kirjoittaja ei aina huomaa omia virheitä monista lukukerroista huolimatta.

Koristeelliset sivut, monet kuvat ja erikoiset koodit ovat hienoja, mutta roolipeli ei keskity näihin. Tärkeintä on aina tekstin helppolukuisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

- Kommentoidessa muistathan olla asiallinen.
- Olethan ystävällinen, etkä mainitse yksittäisiä pelaajia tai roolipelejä epäsuotuisassa kontekstissa.
- Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.