keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

LinkinvaihtoMitä linkinvaihto on?

Lyhyesti ja ytimekkäästi sanottuna linkinvaihdossa kaksi sivua linkittävät toisensa ja auttavat täten mainostamaan toisiaan. Linkinvaihto yhdistää sivuja ja auttaa lukijoita löytämään lisää samantyylisiä. "Jos tämä sivu ei nappaa, ehkä tuo toinen on enemmän minun tyyliä?" On turha ajatella, että linkinvaihto ajaisi lukijoita ja mahdollisia liittyjiä pois. Loppujen lopuksi siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa - etenkin uusille roolipeleille. Voit ryhtyä linkinvaihtoon toisen kanssa kysymällä asiaa. (yleensä vieraskirjassa) Toinen sivu ilmoittaa vastauksensa ja toivon mukaan aloitatte linkinvaihdon.

Uskon että lähes jokainen tätä lukeva tietää kyllä linkinvaihdon idean ja miten se toimii. Postauksen pääpainona onkin antaa vinkkejä hyvään linkinvaihtoon, jotta voit suositella lukijoillesi mahdollisimman hyviä sivuja.

Linkitä vain aktiivisia pelejä

Linkinvaihdosta ei ole hyötyä, jos toinen sivuista on epäaktiivinen. Sinä, aktiivisen sivun omistava, tuot liikennettä toiselle, joka ei ole aktiivinen eikä täten toteuta samaa sinun sivuille. Enkä minä lukijana ainakaan innostu kun huomaan klikanneeni epäaktiiviselle sivulle, minkä viime elonmerkistä ylläpidon puolelta on useita kuukausia. Sivuja voi olla kiva lueskella muuten vain, mutta liittyminen ei tule kuuloonkaan saati kommentointi - tuskin se kommentti edes saisi vastausta lähiaikoina. Ja minä tykkään kommentoida juuri siksi, että tekijä/ylläpitäjä huomaisi sen ja saisi kiitosta teoksestaan. (tai parannusehdotuksia)

Vinkki: Tee muutaman kuukauden välein (tai ulkoasun päivityksen yhteydessä) tarkistus, jolloin painat jokaista linkinvaihdossasi olevaa linkkiä. Poista linkit mitkä eivät toimi, lopettaneiden pelien linkit ja epäaktiivisten. Itse pidän peliä epäaktiivisena jos sen viime elonmerkistä on yli 3kk. (chatpelin tapauksessa 1-2kk) Vaikka pelissä ei mitään mainittavaa tapahtuisi, voi ylläpito silti ilmoittaa olemassa olosta pari kertaa kuukaudessa.

Linkitä vain pelejä, joiden tekijänoikeudet ovat kunnossa

Joskus tekijänoikeuksien selvittäminen voi olla vaikeaa, jos ne on piilotettu pienellä tekstillä sivun alareunaan tai piirretyissä kuvissa ei lue piirtäjää. Jos kuvat ovat ylläpitäjän, voi hän itse päättää ilmoittaako kuvat omikseen vai ei. Tekijänoikeuksien kyseenalaistaminen ei koskaan ole kivaa, mutta haluatko olla yhteistyössä pelin kanssa, joka ei niitä noudata? Jos roolipelit linkittävät vain tekijänoikeudeltaan kunnossa olevia pelejä, ne saavat enemmän kunnioitusta ja kopiopelit jäävät huomiotta  eiväthän ne saa edes linkinvaihtajia.

Vinkki: Ilmoita sivuillasi selkeästi, että käyt linkinvaihtoa vain tekijänoikeuksiltaan kunnossa olevien pelien kanssa. Vieraile jokaisella linkinvaihtoa pyytävällä sivulla ja etsi tekijänoikeudet. Jos et niitä löydä, ilmoita ystävällisesti että linkinvaihto sopii heti kun kyseinen asia on kunnossa.

Varmista linkkien toimivuus

Linkinvaihto ei toimi myöskään, jos olet tehnyt huolimattomuusvirheen ja linkki ei toimikaan. Varmista AINA linkin toimivuus, kun lisäät sen. Ei ole myöskään kovin hauskaa toiselle sivulle tulla myöhemmin ilmoittamaan, että hei, meidän linkki ei toimi. Varsinkaan jos linkki on ollut rikki jo kauan, vaikka toinen sivu on huolellisesti linkittänyt sinut. Siksi aiemmin mainittu tarkistus on suositeltavaa - jos koodeihin on myöhemmin tullut virheitä.

Vinkki: Käy myöhemmin tarkistamassa, onko toinen sivu linkittänyt sinut jo. Kokeile linkkiä toimivuuden varalta ja ilmoita ystävällisesti jos se ei toimi. Linkittäjän on hyvä pahoitella asiaa ja korjata linkki mahdollisimman pian. Kaikille sattuu virheitä, joten mistään vakavasta ei ole kyse. :)

Varmista että saat linkityksen takaisin - myös jatkossa

Linkkien tarkistuksen yhteydessä on myös hyvä tarkistaa onko toinen linkittänyt sinut. Etenkin ulkoasun vaihdoksessa linkkejä saattaa hukkua tai roolipelisi saa väärän bannerin. Kaikki nämä ovat pieniä virheitä jotka korjaantuvat nopeasti kunhan ne huomataan. Kun tarkistat omaa linkkiä toisen sivuilta, voit samalla ilmoittaa jos muissa linkeissä on virheitä. Näin ylläpito voi kätevästi korjata kaikki ja muut sivut kiittävät sinua.Linkinvaihto on kätevä tapa yhdistää roolipelien maailmaa ja pelaajia. Tehdään siitä näppärää ja mukavaa yksinkertaisilla pelisäännöillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


- Kommentoidessa muistathan asiallisen ja rakentavan tyylin.
- Kommenttia ei julkaista, mikäli siinä mainitaan henkilön tai roolipelin nimi epäasiallisessa tai kohtuuttomassa kontekstissa.
- Aihetta saa täydentää omasta puolesta ja eriäviä mielipiteitä esittää.