keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Suntuubi-roolipelien kuppikuntaisuusEn usko olevani ainoa kun väitän Suntuubin kotisivutilaan perustettujen roolipelien olevan jollain tasolla syrjäytyneitä muusta ropemaailmasta. "Syrjäytynyt" on ehkä turhan "ulkopuolelle jätetty" -antava kuva, joten sanotaanko vaikka kuppikunnaksi tai omaksi porukaksi.

Pääasiassa Suntuubin roolipelit käsittelevät samoja aiheita: susi/koiraroolipeli, hevosroolipeli ja Soturikissat. Jälkimmäistä tuppaa ovista ja ikkunoista. Ylipäänsä olen saanut käsityksen, että erityisesti Suntuubin pelit tykkäävät pohjautua kirja- tai TV-sarjaan, eivätkä ne täten ole niin omalaatuisia tai muista poikkeavia. Varsinkaan kun samasta sarjasta on luotu jo aiemmin ne seitsemän peliä, missä on sama maailma, samat henkilöt ja toisinaan jopa sama asetelma. Roolipeli toisensa perään on vain toinen versio toisesta. Pelaaminen on aina erilaista jokaisessa pelissä, mutta idea ja punainen lanka on sama, mikä voi johtaa samantyyppisiin tapahtumiin. Tämä on tietenkin melko tylsää, jos kahdessa pelissä tapahtuu samoja asioita jatkuvasti.

Itse asiassa sarjaan perustuvat roolipelit ovat yksi suuri kopioinnin vyöhyke. Mikä oikeuttaa roolipelin käyttämään sarjan tai näyttelijöiden kuvia? Sekö että se perustuu kyseiseen sarjaan? Niinpä. Missä luvat? Joskus saa jopa kysyä, missä tekijänoikeusmerkinnät?

Soturikissat ovat viehättäneet vuodesta toiseen ja edelleen pukkaa uutta kyseisen sarjan peliä. En ole lukenut Soturikissoja, mutta ilmeisesti se on helppo ja vangitseva aihe perustaa roolipeli. Asia mikä minua niissä ihmetyttää, on aikaisemmin mainitsemani samat hahmot ja sama maailma. Klaanit ovat joka pelissä nimittäin samat ja mietin, kauanko niistä voidaan luoda uusia kuvioita, jotta roolipeli eroaisi muista. Oli miten oli, Soturikissat vetävät porukkaa. Sitä ei voi kieltää.

Miksi Suntuubin roolipelit sitten tuntuvat omalta porukalta? Pelaajien nimimerkit ovat täysin tuntemattomia itselleni. Yleensä roolipeleissä esiintyy samoja pelaajia ja täten yksi nimimerkki voi tulla monessa paikassa vastaan. (etenkin nykyisellä pienellä netin pelaajakunnalla) Tämä Suntuubin porukka tuntuu melko suureltakin toisinaan. En tiedä kuinka aktiivisia ollaan tai kuinka usein ylläpito karsii pelaajia, mutta joka pelissä näyttäisi olevan täysin uusia nimiä. (tai sitten pelaajat käyttävät eri nimimerkkejä, mutta oletan nyt että jokainen nimi on eri henkilö) Olisi melko namia saada Suntuubipelaajat pois kuppikunnasta ja osallistumaan myös ei-Suntuubiin luotuihin peleihin. Tämä on kuitenkin jokaisen oma valinta enkä tuomitse ketään sen perusteella, missä tai miten tykkää pelata. Tässä olisi silti mahdollisuus kasvattaa ja laajentaa ropekansaa, jos piirit yhdistyisivät.

Myös linkinvaihdossa voi huomata, kuinka nimenomaan Suntuubin roolipelit suosivat linkinvaihdossa toisia Suntuubipelejä. Onko muita samalla palvelulla olevia pelejä helpompi löytää? Itse olen yrittänyt tunkeutua tähän kuppikuntaan ja harrastan linkinvaihtoa muutamien Suntuubipelien kanssa. Siellä on lupaavia pelaajia, joista pienellä viilauksella saisi chattiin sopivia ja Zingerin pelityylille meneviä. Yleensä pelaajat ovat melko nuoria, mutta onneksi olen avoin kaiken ikäisille. Taito ei katso ikää.

Olen myös tavannut listaussivustoja, jotka on tarkoitettu... tantantaa... Suntuubipeleille. Vain ja ainoastaan. Tämä ei helpota roolipelimaailman yhtenäisyyttä, mutta en voi tässäkään asiassa osoittaa syyttävää sormea. Jos Suntuubipelit tosiaan eroavat niin paljon muista, (mitä en toistaiseksi ole huomannut) niin ehkä on ihan hyvä että niille on omia listauksia.

Kannatan silti piirien rikkomista. Oli kyseessä chat-, foorumi- tai vieraskirjapohjainen roolipeli, olisi mahtavaa jos kaikki tekisivät yhteistyötä. Roolipelaajia me kaikki olemme ja roolipelaamista me harrastamme - hieman eri tavoilla vain. Yhteistyön avulla pelaajan on helpompi tutustua uuteen pelimuotoon ja laajentaa maailmaansa kokeilemalla uutta. Muiden muotojen löydettävyys kärsii, jos tietyt pelit linkittävät vain toisiaan.

6 kommenttia:

 1. Kai se on vaan niin helppo luoda Suntuubiin sivut, niin ei tule pohdittua, onko roolipelin idea sittenkään hyvä. Tässä itsekin Soturikissat-ropen ylläpitäjänä (höhöö, kuitenkin on klaanit, alue, kissat, juoni ja muut toverini kanssa keksittyjä itse) olen ajatellut lähteä linkinvaihtokierrokselle kalastelemaan pelaajia, kun siellä niitä on ja taitoakin löytyy.

  Ehkä siinä on vain se juttu, että on henkisesti kamalan vaikeaa hypätä uudenlaiseen peliin, kun ei välttämättä tiedä aiheesta mitään tai pelityyli ei ole samanlainen, ehkä sitä luotetaan vain sokeasti siihen vieraskirjojen "mahtavuuteen", uh itse en tykkää vieraskirjapeleistä sitten yhtään.

  Mutta samaa mieltä ollaan ja hyvä teksti! Ihmisiä pitäisi potkia hienovaraisesti kohti uusia alueita ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tiedän kuinka vaikeaa voi olla liittyä uuteen peliin. En ole koskaan pelannut monessakaan pelissä, mutta suurin syy sille oli oman pelin perustaminen niin varhaisessa vaiheessa. Myöhemmin olen ollut kiinnostunut monista, mutta pelkään aikani olevan liian tiukilla enkä halua rassata ylläpitoa "taas yhdellä roikkujalla" pelissä. Ehkä joskus, ehkä joskus.

   Poista
 2. Itse pelaan vain suntuubi-roolipeleissä, yleensäkin siksi että sinne on mielestäni helpompi liittyä kuin useaan muuhun ei-suntuubi-ropeen. Ja pelaaminen on helpompaa, kun sinne saa yksinkertaisen chatin ja sitten tuo vieraskirja, eikä mene sotkuun kaikki. Itse olen tosin aika juurtuvainen, yksitoikkoinen persoona joka ei kauheasti pidä radikaaleista muutoksista tai monimutkaisuuksista.

  Kaikki muut, chat- ja foorumipohjaiset ovat niin monimutkaisia omassa päässäni; "tee uusi aihe, kirjoita, mainosta, älä ole yksin" .. No okei, tuossa se kuulostaa yksinkertaiselta mutta minun päässäni se on yhtä söherrystä ja kompastelua.

  Suntuubin roolipeleissä olen ollut aina, yrittänyt olen liittyä muihinkin, esim Zingeriin, mutten koskaan osannut. Olen kysynyt _hyyvin_ monilta neuvoa, mutten vain ymmärrä. Anteeksiii ~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Foorumin käyttö voi kieltämättä olla haastavaa, mutta ainakin Zingerissä se on yksinkertaista. Pelaajan ei tarvitse kirjoittaa foorumille mitään muuta koskaan, kuin hahmonsa tiedot. Toki jos haluaa osallistua mukaan keskusteluun, kommentoida piirroksia tmv. niin sitten pitää kirjoitella. Muuten pelaaminen ja kaikki tapahtuu chatissa ja chattia osaa jokainen käyttää, jos osaa kirjoittaa ja painaa enter. :)

   Foorumipelien toimintatavoissa en osaa neuvoa, kun en itse ole koskaan sellaisessa pelannut, mutta sähköpostilla opastan mielelläni Zingeriin liittymisen ja pelaamisen aloittamisen - vaikka sitten ihan kuvien kanssa!

   Jos siis koskaan on kiinnostusta kokeilla chattipeliä, niin Zingerin sivuilta löytyy sähkäri mistä voi kysyä apua liittymiseen. Aina saa kokeilla ja jos ei tunnu omalta jutulta, niin saa lähteä. :)

   Poista
 3. Itse pelaan suntuubissa vain Soturikissojen parissa. Siitä on tullut jotenkin tärkeää; saan kirjoittaa tarinoita ja jutella. En osaa juurtua yhtä syvälle muualle, se vain ei tunnu oikelta (olen kokeillut muita ropejakin). Joskus jopa tavalliset suntuubiin perustetut roolipelit näkyvät päässäni sumeina ja rikkinäisinä...

  VastaaPoista
 4. Täällä ei varmaan ketään käy mutta ite pelaan paljo wix sk roolipeleissä.

  VastaaPoista


- Kommentoidessa muistathan asiallisen ja rakentavan tyylin.
- Kommenttia ei julkaista, mikäli siinä mainitaan henkilön tai roolipelin nimi epäasiallisessa tai kohtuuttomassa kontekstissa.
- Aihetta saa täydentää omasta puolesta ja eriäviä mielipiteitä esittää.