perjantai 31. heinäkuuta 2015

Ennen ja jälkeen liittymisenTämä on muistutus niille pelaajille, joilla on tapana hätäillä ja jättää sieltä täältä asioita tekemättä. En haluaisi yleistää, mutta valitettavasti joudun suosittelemaan näiden asioiden muistamista etenkin nuorille pelaajille.

Lue ne sivut - siellä on kaikki tarpeellinen

...tai jos ei ole, niin kysy. Mutta lue ne sivut silti ensin. AINA. Hyvän roolipelin sivuilla kerrotaan vähintäänkin pelin idea ja miten liitytään. Lähes aina siellä on myös tietoa pelin erikoisuuksista, maailmasta ja hahmoista. En aina edes ymmärrä miten ihmiset päätyvät liittymään, kun eivät selkeästi ole lukeneet kuin roolipelin tervetuloa -tekstin. Joskus saa vastailla kysymyksiin mihin pelaaja voisi itsekin löytää vastauksen, jos lukisi ne sivut kokonaan. Joskus asioita menee ohi silmien, mutta kun niitä menee vähän enemmän, niin huolestun.

Älkää käsittäkö väärin - vastailen mielelläni kaikkeen mutta toisinaan on turhauttavaa kun joku kysyy "onko tämä susiroolipeli?". Lapsi rakas, lue sivut. Siellä lukee 24/7 logossa "koiraroolipeli". Ja "koira" lukee aika monesti myös muualla.

Muista myös tutustua liittymiseen huolellisesti. Itse en ole turhan tarkka pelimerkkien tai hän-minä-muotojen kanssa, jos liittymisessä käy kuitenkin ilmi että pelaaja on ymmärtänyt roolipelaamisen idean. Jotkut eivät silti katso edes näitä virheitä hyvällä, joten ole tarkka liittymisen suhteen. (ja totta kai oikea liittyminen antaa aina hyvän kuvan ylläpidolle)


Lue foorumin ohjeet - ne ovat siellä syystä

Aina ei kannata olettaa, että sivuilla olevan tekstin jälkeen luku-urakka olisi ohi. Jos foorumi on piilotettu (tai vaikka ei olisi, niin jotkut alueet saattavat olla), lisää ohjeita voi olla vielä runsaasti. Jos jokin olennainen jää sanomatta sivuilla, kuten miten hahmo luodaan, niin oletettavasti se on foorumilla. Valmistaudu siis lukemaan.

(Ylipäänsä en ymmärrä miksi roolipelaa, jos ei jaksa lukea inhimillisen pituisia, täyttä asiaa olevia ohjetekstejä. Miten jaksat sitten lukea rooleja?)

Jos olet epävarma, kysy

Vaikka se kysymys olisi se turhauttava "onko tämä susiroolipeli?" niin kysy jos et tiedä, etkä löydä vastausta. Parempi kysyä kuin myöhemmin huomata, että nyt on tehty kaikki väärin ja kaikki menee uusiksi. Se on vielä turhauttavampaa itse pelaajalle.

Älä liity hetken mielijohteesta

Mieti ainakin pari päivää, haluatko oikeasti liittyä. Mitä nopeammin päätät liittyä, sitä todennäköisemmin myös lopetat nopeasti. Ja koska poikkeuksia on aina, niin vastapainoksi sanon, että jos tiedät olevasi pelaaja joka hetken miettimisen jälkeen tietää mitä haluaa ja voi sitoutua, niin anna palaa!

Ilmoita lopetuksesta - se on kohteliasta

Ylläpitäjälle on helpompaa jos pelaaja ilmoittaa omatoimisesti lopetuksensa, eikä pelaa arvausleikkiä ylläpidon kanssa. Se on myös mukavampaa muille pelaajille, että he tietävät, etteivät odota hahmoasi saapuvaksi. On myös kohteliasta pelata takaumat pois ja järjestellä hahmon poistuminen hyvin - esimerkiksi eroamalla ryhmistä/laumoista tai kuolemalla pelissä.

Ennen järjestin paljon karsintoja Zingerissä, mutta nykyään ne ovat harvassa siksi, että tiedän joidenkin pelaajien olevan toisinaan aktiivisia ja toisinaan hyvin epäaktiivisia. (jolloin voi vaikuttaa, että he ovat lopettaneet) Muistaisin kuitenkin lukeneeni jostain (Miitti -foorumilta kenties?) että jotkut pitävät pitkiä taukoja esim. työn/opiskelun takia, mutta eivät silti halua lopettaa ja toivovat ettei tunnusta poisteta. Mistä ikinä tämä istutettiin päähäni, olen ottanut siitä neuvon ja järjestän karsintoja harvoin. (ja lähetän aina sähkäriä muistutuksena)

Älä unohda peliä

On olemassa kolme eri tyyppistä pelaajaa:

1) Liittyy, eikä koskaan kirjaudu sisään.
2) Liittyy, tekee hahmon eikä koskaan pelaa.
3) Liittyy, tekee hahmon ja pelaa.

Tarvitseeko edes mainita, mistä tyypistä ylläpitäjät tykkäävät? Tai mitä ajan takaa otsikolla "älä unohda peliä"?

1) En välitä vaikka pelaaja liittyy ja lopettaa heti, jos hän ilmoittaa siitä. Sanon aina että Zingeriä saa kokeilla ja niin saakin. Ei tarvitse luoda edes hahmoa, jos jo pelkkä foorumi saa muuttamaan mielen. Kunhan ilmoitat lopetuksen, niin kaikki on ok.

2) Tämä on jo askel lähemmäs vakituista pelaajaa, mutta hahmon luominen ei vielä kerro, onko pelaaja "juokse ja karkaa" -tyyppiä. Hahmon luominen on silti jo todella hyvä asia, sillä tällaista pelaajaa on helpompi kannustaa pelaamaan. Itse yritän antaa uusille pelaajille heti tekemistä, jotta saan pelaajat innostumaan pelistä ja addiktoitumaan hiljalleen. Heh.

3) Tähän tyyppiin kuuluvat ne erittäin potentiaaliset vakkaripelaajien alut. Uudessa roolipelissä aloittaminen on aina hieman tökkivää aluksi, mutta jos pelaaja pitää päänsä ja aikoo pelata aktiivisesti, hän todennäköisesti pääsee oikeaan menoon mukaan ja loppujen lopuksi pelaaja ei mistään hinnasta jätä roolipeliä. Työni on tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


- Kommentoidessa muistathan asiallisen ja rakentavan tyylin.
- Kommenttia ei julkaista, mikäli siinä mainitaan henkilön tai roolipelin nimi epäasiallisessa tai kohtuuttomassa kontekstissa.
- Aihetta saa täydentää omasta puolesta ja eriäviä mielipiteitä esittää.