perjantai 14. elokuuta 2015

Luodaan roolipeli - 2Edellinen osa | aihe, hahmot, juoni, pelimaailma
Seuraava osa | tulossa...

Luodaan roolipeli -on postausketju eli aiheesta on luvassa lisää tekstejä myöhemmin. Aihe on laaja, joten on mukavampi pilkkoa sitä, kuin kirjoittaa kaikkea putkeen. Ketjuun kuuluvat tekstit löytyy tagilla "luodaanroolipeli".

Käsitellään siis vähän chatroolipelin (ja siinä sivussa yleisesti roolipelin) luomista ja vaatimuksia. Yritän huomioida kaikki tärkeät seikat, koska tämän postausketjun tarkoitus on auttaa luomaan toimiva ja mukava roolipeli. Toivottavasti tästä on hyötyä niille, jotka ovat miettineet oman roolipelin perustamista tai miksei jo roolipelin omistaville. Kaikki perustuu omaan kokemukseen chatpelin ylläpitäjänä.

Esimerkit ovat esimerkkejä ja niitä voi soveltaa oikeastaan minkälaisille vaihtoehdoille vain.

Sivujen/foorumin ohjeistus yleisesti

SIVUT: Jos tuleva roolipelisi on aloittelijaystävällinen, on suositeltavaa kirjoittaa pelin sivuille selkeät ohjeet roolipelaamisesta. Miten pelaaminen tapahtuu? Yleisiä normeja? Säännöt? Pelimerkit? Anna myös esimerkkejä rooleista. Jos et itse jaksa kirjoittaa, voit pyytää toiselta roolipeliltä lupaa, saatko käyttää heidän tekstejään. Muista antaa kiitokset teksteistä kyseiselle pelille, niin toiselle ylläpitäjälle tulee hyvä mieli.

FOORUMI: Halutessasi voit lisätä foorumin käyttöohjeita. Nämä voi lisätä myös sivuille. Miten profiilia täytetään? Mitä näppäriä toimintoja foorumilla on? Miten chatkoodeja käytetään? Erityisen tärkeää foorumin ohjeistuksessa on kertoa miten hahmo luodaan, minne se luodaan, täytyykö ylläpidon hyväksyä hahmo, miten hyväksymisen huomaa, mahdollisesti lisätietoa roolipelin yliluonnollisuuksista, ryhmittymistä ja tietenkin roolipelin jäseniä koskevista säännöistä.

Pelissäni Zingerissä foorumin ohjeistukseen kuuluu hahmon luonti, roolipelaus, lauman luonti, pentujen hankkiminen/kasvaminen, jäsenten säännöt sekä pieniä muita ohjeita, kuten koirahahmojen inhimillisyys ja tavaroiden käsittelytaito. Pelimaailman ohjeita ovat taitoja/amuletteja eli yliluonnollisuuksia koskevat tarkemmat tiedot, kartta, eläimistö, kastit ja historia. Zingerin sivuilla kerrotaan roolipelaamisen ohjeet, minkälainen chatroolipeli on, pelimaailman asiat tiivistetysti sekä minkälaisia hahmoja pelissä saa esiintyä.

Sivujen luominen

Nyt päästään vaiheeseen, missä koodaaminen ja piirtäminen ovat eduksi. Netti tarjoaa valtavasti ilmaisia ulkoasuja kotisivuille, joten näitä taitoja et edes tarvitse pakosti. Luo nettisivut haluamaasi palveluun. (suomalaisia mm. arkku.net ja suntuubi, englanninkielisiä webs.com ja wix.com) Lähes aina sinun tulee valita valmisulkoasu, ellet halua maksaa oikeaa rahaa. Muokkaa valmisulkoasusta roolipeliisi sopiva ja lisää tekstit sivuille. (etusivu, juoni, pelimaailma, yhteys eli mielellään sähköposti ja vieraskirja, tekijänoikeudet, liittyminen ja ohjeet, voit myös käydä linkinvaihtoa)

Minkälainen on hyvä sivu?
  • Ulkoasullisesti siisti ja teksti on helposti luettavissa. Lue lisää tästä postauksesta.
  • Etusivulla kerrotaan heti, mistä on kyse. Minkä tyyppinen roolipeli ja minkä ikäisille?
  • Sivuilta löytyy paikka, minne kävijät voivat ottaa yhteyttä. (sähköposti, vieraskirja, foorumilla vieraille avoin alue)
  • Kaikki perustiedot roolipelistä löytyy sivuilta. (juoni ja pelimaailma)
  • Sivuilta löytyy linkki foorumille. (vieraat voivat käydä lukemassa/katsomassa tai jos pelaajat unohtavat osoitteen, se löytyy hyvin sivuilta)

Muista kirjoittaa tekstit kirjakielellä ja vältä kirjoitusvirheitä. (kirjoita kaikki ensin wordiin tai vastaavaan, joka tunnistaa virheet) Kirjoita tiivistetysti, älä turhaan pitkitä asioita. Ole selkeä ja vältä tarpeettoman hienoja sanoja. Mitä nuoremmille peli on sallittu, sitä tärkeämpää on kirjoittaa yksinkertaista tekstiä mitä on helppo lukea ja ymmärtää. (eikä pitkästytä turhalla löpinällä!)

Vieraskirjan sivuille löydät helposti googlella, mutta yleensä kotisivupalvelulla on tarjolla oma vieraskirja. Muista että aina voi myös käyttää englanninkielistä vieraskirjaa, jos kielitaito riittää.

Tarkista aina lopuksi että linkit toimivat oikein ja kaikki tekstit ovat paikallaan!

Foorumin luominen

Ainoa foorumi, minkä tiedän tarjoavan kohtalaisen chatin, on palstani.com. (forumotion) Itse olen käyttänyt tätä palvelua vuodesta 2011 ja olen ollut tyytyväinen. Ilmaisversio tarjoaa VALTAVASTI mahdollisuuksia. Maksaa tarvitsee vain jos haluaa jotain extraa, esim. domainin tai mainokset pois. (adblock on kätevä - ei tarvitse maksaa mainoksia ulos) Pienellä koodauksella voi luoda kaikenlaista ja vaikka ei osaisi koodata, niin hyvin pärjää.

Huomioi foorumin ulkoasussa samat asiat kuin sivujen. Etenkin värimaailma on tärkeä, sillä foorumissa se kaikki pelaaminen tapahtuu ja itse en edes voisi harkita roolipeliä, minkä värit eivät sovi hyvin yhteen. Huonot värivalinnat hankaloittavat lukemista - ja pahimmillaan ajavat kiinnostuneet liittyjät pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti


- Kommentoidessa muistathan asiallisen ja rakentavan tyylin.
- Kommenttia ei julkaista, mikäli siinä mainitaan henkilön tai roolipelin nimi epäasiallisessa tai kohtuuttomassa kontekstissa.
- Aihetta saa täydentää omasta puolesta ja eriäviä mielipiteitä esittää.