perjantai 2. maaliskuuta 2018

Kiva pelikaveri



Miten tulla kaikkien kanssa toimeen (tai yrittää)? Miten välttää provosoituminen? Miten välttää riidat ja draama? Miten olla neutraali ja "kaikkien kaveri" netissä?

Pikaopas rennon, neutraalin ja asiallisen pelaajan titteliin!

1) Kiinnitä aina huomiota kirjoitusasuusi.

- Onko tekstisi asiallista ja neutraalia? Eihän tekstisi ole ehdoton tai hyökkäävä? Ethän osoita sarkasmia henkilölle, jota et tunne tai tiedä ymmärtääkö hän sarkasmia? Onhan hymiösi asianmukainen kyseisessä tilanteessa? Ethän kirjoita capsilla, koska se on huutamista? Ethän käytä useita huuto- tai kysymysmerkkejä, koska ne voidaan tulkita päällekäyviksi? Ethän käytä vahvoja sanavalintoja? Kiroiletko, onko se tarpeellista? (Muista, että kirosana on voimasana ja luo automaattisesti tekstistäsi aggressiivisen sävyisen.)

2) Perustele aina mielipiteesi kattavasti...

- ... ja anna muidenkin perustella. Kysy argumenttia tarvittaessa, ennen kuin tuomitset. Kysy lisäkysymyksiä, jos et ymmärrä. Aseta itsesi toisen asemaan ja yritä mukautua vastakkaiseen näkökulmaan - oli se kuinka outo tahansa. Ymmärrä, että olemme kaikki erilaisia ihmisiä ja meillä on erilaiset elämänkokemukset. Anna muiden olla eri mieltä - mielipiteet eivät ole kaveruuden mittari. Jos joku vihaa eläimiä, älä yritä käännyttää häntä. Ole avoin ja kunnioita kaikkien mielipiteitä.

3) Älä liity draamaan.

- Draamaan liittyminen tarkoittaa mitä tahansa kommenttia, jolla viitataan meneillään olevaan konfliktiin. "Huoh", "Mitäs...", "Oho", "Jaajaa", "No minun mielestäni...", "... (pisteitä)". Mikä tahansa kommentti yhdistää sinut konfliktiin, jolloin olet osa ongelmaa. Lisäkommentit ja "minun mielestäni" ruokkkivat konfliktia ja saavat sen jatkumaan. Ja tällöin olet osasyyllinen konfliktiin - halusit tai et. Hiljaisuus osoittaa, ettet halua olla osa konfliktia ja annat asianomaisten henkilöiden huolehtia tilanteesta. Älä ala puolustaa kaveria.

Keskustelun johdattaminen toiseen puheenaiheeseen on oiva keino hillitä kuumentunutta keskustelua. Esitä muille jokin kysymys, joka ei liity konfliktiin lainkaan. Näin ajat huomion muualle ja kenties ehkäiset mahdollisen konfliktin. Joku saattaa huomata, että tämä on myös valvojien käyttämä keino joissain tilanteissa.

4) Älä vastaa kommenttiin, jonka tarkoituksena on selkeästi provosoida.

Trollit hakevat reaktioita.

5) Älä vastaa kommenttiin, joka kohdistuu sinulle henkilökohtaiseen ja herkkään asiaan.

Saatat huomaamattasi vastata holtittomasti ja henkilökohtaiset tunteesi voimistuvat tekstissäsi. Jos olet menettänyt läheisesi / sinulla on sairaus / olet kokenut trauman / jotain muuta ja joku kommentoi asiaa vähättelevästi, ilkeästi tai sinua muutoin epämiellyttävällä tavalla, ignooraa kommentti kokonaan. Jos tunnet että tunteesi voimistuvat, on se selkeä merkki siitä, että nyt pitää lopettaa keskustelu (tai huomaat, että vastapuolella käy näin).

6) Toisaalta: älä kerro julkisesti asioita, joista et ole valmis ottamaan kritiikkiä vastaan.

Jos et halua, että joku paheksuu eläintenpitotapaasi, lastenhoitoasi, parisuhdettasi, terveydentilaasi, elämäntapojasi, työtilannettasi, opiskelumenestystäsi, arvojasi tai mielipiteitäsi, älä julkaise niitä. Piste.

Jos tarvitset jonkun kenelle avautua, tee se mieluummin henkilökohtaisesti yhdelle henkilölle, älä julkisesti suurelle yleisölle. Sillä hetkellä kun kerrot foorumi- tai chatkeskustelussa asian x, sinun tulee myös hyväksyä että asiaa x kohtaan voidaan sanoa jotain negatiivista ja jopa loukkaavaa.

Ketään ei saisi loukata, mutta fakta on, että kaikki eivät osaa muotoilla sanojaan niin, että ne eivät loukkaisi tai vaihtoehtoisesti he pyrkivät juuri siihen.

7) Muista, että olet netissä: niin karua kuin se onkin, täällä ei kannata olla herkkä.

Netissä kuka vain voi sanoa mitä vain (vaikka ei saisi). Sitä ei pidä hyväksyä tai kuunnella, mutta se pitää kestää, jos niin kuitenkin tapahtuu. Jos joku sanoo, että teet jotain täysin väärin tai olet huono ihminen, älä ota sitä henkilökohtaisesti. Älä koskaan anna netissä muiden vaikuttaa mielentilaasi tai hyvinvointiisi. On vaarallista ja huolestuttavaa, jos vieraat ihmiset voivat vaikuttaa sinuun niin vahvasti. Tällöin on parempi olla tuttujen ympärillä.

Ja jos tiedät, että asia x on sinulle vaikea aihe, älä (edelleenkään) tuo sitä julkiseksi.

Huom: nettitutut ovat "vain" nettituttuja. Niin kauan kuin nettituttusi ei ole tosielämän ystäväsi, ei ehkä kannata luottaa tähän täysin. Se ei ole loukkaus nettituttuasi kohtaan, vaan hyvää järjenkäyttöä.

(Ps. se mitä sanot tietyssä foorumissa tai keskustelussa, voi hyvin levitä kyseisten ihmisten ulkopuolelle. Puhu vain sellaisia, mitä olisit valmis sanomaan julkisesti kaikille.)

8) Älä kerro muiden henkilökohtaisia asioita tai tietoja muille.

Jos joku kysyy toisen pelaajan asuinpaikkaa, nimeä tai somea (facebook, snapchat, whatsapp...) - älä kerro sitä. Asia ei kuulu sinulle, etkä voi tietää, haluaako toinen osapuoli näitä tietoja julki. Tällainen on erittäin törkeää ja saatat loukata hänen yksityisyyttään.

Vaikka jokin asia tuntuu sinusta mitättömältä, se voi toiselle olla suurempi. Erityisesti ylläpitäjät ja "näkyvämmässä" asemassa olevat henkilöt arvostavat tiukempaa yksityisyyttä. Älä siis vie toisen henkilön oikeutta yksityisyyteen.

"Yksityisyys tarkoittaa lähinnä fyysistä ja psyykkistä koskemattomuutta, oman arvokkuuden tunteen säilyttämistä ja itseään koskevan tiedon kontrollointia. Kysymys on myös mahdollisuudesta torjua sivullisten tunkeutuminen omaan elämään ja oikeudesta olla toisinaan yksin." -Väestöliitto



Tästä jäi taatusti oleellisia asioita puuttumaan, joten täydentäkää listaa kommenteissa. Mitkä ovat asiallisen ja hyväkäytöksisen roolipelaajan ominaisuuksia ja/tai ihanteita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

- Kommentoidessa muistathan olla asiallinen.
- Olethan ystävällinen, etkä mainitse yksittäisiä pelaajia tai roolipelejä epäsuotuisassa kontekstissa.
- Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.