maanantai 31. elokuuta 2015

Liittymisen monet keinot



Hahmohakemus (= hahmon luominen liittyessä)

Hahmohakemusta harkitsin omaan roolipeliin tässä jokin aika sitten, mutta hylkäsin ajatukseni kun yp-toverini sanoi hyvin, että monet pelaajat kysyvät apua ja ideoita hahmoonsa chatista, mikä ei ole uudelle liittyjälle mahdollista. Tämän takia oli järkevämpää säilyttää vanha liittymishakemus.

Hahmohakemuksessa pelaaja luo hahmon samalla kun hakee jäsenyyttä roolipeliin. Tämä nopeuttaa näppärästi pelaamisen aloittamista ja pienentää mahdollisuutta, missä pelaaja liittyy eikä jaksa luoda hahmoa. Suurin syy miksi kiinnostuin hahmohakemuksesta, on nimenomaan se nopeus, miten uusi pelaaja voi aloittaa uransa uudessa pelissä.

Toinen pieni miinus hahmohakemukselle, on esimerkkien puute ellei roolipelin foorumi ole julkinen. Piilotetussa foorumissa uusi liittyjä ei tietenkään näe, millaisia hahmoja pelissä jo on ja millä tyylillä hahmot pelissä luodaan. Se voi hankaloittaa hahmon tekoa ja aiheuttaa sen, ettei pelaaja pääse liittymään jos ohjeita on ymmärretty väärin ja täten hahmoon on eksynyt virheitä.

Muuten foorumipeleihin tämä systeemi on oikein kätevä.

Liittymishakemus (= kysymykset ja roolinäyte)

Liittymishakemus sisältää perinteisesti kysymykset nimimerkistä ja sähköpostista ja sen lisäksi pari testikysymystä, millä tarkistetaan onko pelaaja lukenut sivut huolellisesti. (tai kysellään muita tietoja liittyjästä) Roolinäytteessä liittyjä osoittaa, että ymmärtää mitä roolipelaaminen on ja osaa kirjoittaa roolin. (aloittelijaystävällisessä pelissä) Kokeneille roolipelaajille tarkoitetussa pelissä roolinäytteellä saatetaan testata kokemusta ja karsia aloittelijoita. (tähän en kyllä ole törmännyt, mutta tulipahan mieleen)

Jos roolipeli pyytää roolinäytettä, sen sivuilla myös oletettavasti kerrotaan miten rooli kirjoitetaan ja mitä roolipelaaminen on. Olisi aika kohtuutonta pyytää uudelta pelaajalta näytettä, jos sivuilla ei edes ole ohjeita sen tekemiseen.

Roolinäytteen, kuten myös hahmohakemuksen, miinukset ovat vaivannäkö. Liittyminen vie siis hetken aikaa - roolinäyte tosin vähemmän.

Suora rekisteröityminen foorumille

Suora rekisteröityminen foorumille on nopein ja helpoin tapa liittyä, mutta myös hieman harvinaisempi vanhemmissa roolipeleissä. Uudelle roolipelille suosittelen tätä ainakin aluksi, jotta peli pääsee käyntiin ja saa vakiopelaajia.

Suoran rekisteröitymisen huono puoli on trollit ja pelaajat, jotka tulevat ja kääntyvät pois. Koska liittyminen on niin helppoa, on näiden "juokse ja karkaa" -pelaajien mahdollisuus myös suurempi: roolipelin ideaa ei välttämättä mietitä sen kummemmin, kunhan vain liitytään huvikseen.



Millaisia liittymisen keinoja sinun roolipelissäsi käytetään? Miksi? Tiedätkö muitakin keinoja? Minkä koet parhaaksi?

2 kommenttia:

  1. Milloin seuraava teksti tulee?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varastossa on useampi luonnos ja yritän saada lokakuulle ainakin pari tekstiä. :)

      Poista

- Kommentoidessa muistathan olla asiallinen.
- Olethan ystävällinen, etkä mainitse yksittäisiä pelaajia tai roolipelejä epäsuotuisassa kontekstissa.
- Kaikki kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.